Atlas VPN Review (2024) – Een nieuwe, gratis VPN | VPNGids (2024)

Let op:

Op 24 april 2024 houdt Atlas VPN op te bestaan. Alle bestaande premium Atlas VPN-accounts worden omgezet in een NordVPN-account. Het is niet meer mogelijk om een nieuw abonnement af te sluiten bij Atlas VPN.

Atlas VPN is een relatief nieuwe VPN-provider die sinds 2019 in de lucht is. Intussen is de provider al overgenomen door Nord Security en valt dus onder hetzelfde moederbedrijf als NordVPN. Atlas VPN biedt een gratis VPN en een premium versie aan. Er zitten enkele verschillen tussen de gratis versie en Atlas VPN Premium:

  • Atlas VPN Premium geeft je toegang geeft tot snellere servers en servers die geoptimaliseerd zijn voor streaming.
  • De gratis versie biedt keuze uit drie serverlocaties. De premium versie biedt keuze uit 42 landen.
  • SafeSwap is alleen beschikbaar met Atlas VPN Premium.
  • De gratis variant heeft een datalimiet van 5 GB.

Er zijn al veel andere gratis VPN’s op de markt, wat betekent dat Atlas VPN flinke competitie heeft. Toch lijkt de service veelbelovend. Atlas VPN wordt ondersteund door Android, iOS, macOS, Windows, Android TV en Amazon Fire TV.

Eerst logde Atlas VPN behoorlijk wat informatie over je, inclusief je IP-adres. Hoewel het nu niet langer je IP-adres bijhoudt, logt het bedrijf andere informatie. Dit zijn de basisgegevens van de gebruiker die nodig zijn voor een goede werking van de applicatie. Atlas VPN is niet in staat om de gebruiker te identificeren of te zien wat de gebruiker doet, als deze verbonden is met de servers.

Atlas VPN in het kort

Benieuwd wat AtlasVPN allemaal te bieden heeft? Hieronder geven we eerst een korte samenvatting van de plus- en minpunten van AtlasVPN.

8.0

Voordelen

  • Makkelijk te installeren
  • Eenvoudige, gebruiksvriendelijke app
  • Weinig informatie vereist voor het maken van een account
  • Goede snelheid tijdens dagelijks gebruik
  • Te gebruiken op een onbeperkt aantal apparaten
  • De VPN ondersteunt P2P-torrenting

Nadelen

  • Logt informatie over jouw apparaat
  • Relatief klein servernetwerk
  • Contact met de klantenservice laat redelijk lang op zich wachten
  • De software en website zijn niet in het Nederlands beschikbaar

Specificaties Atlas VPN

💵 PrijsVanaf €1.54 per maand
📱 BesturingssystemenAndroid, Windows, Mac, iOS, Linux
💻 Gelijktijdige verbindingenGeen limiet
💳 BetaalmethodenGoogle Pay, Bitcoin, Creditcard, PayPal
🔒 ProtocollenIKEv2, WireGuard
📥 TorrentsTorrents toegestaan
📅 Geld-terug-garantiesGeld-terug-garantie, 30 dagen
📋 LogsHoudt logs bij
🎬 Werkt metAtlas VPN Review (2024) – Een nieuwe, gratis VPN | VPNGids (2)Atlas VPN Review (2024) – Een nieuwe, gratis VPN | VPNGids (3)Atlas VPN Review (2024) – Een nieuwe, gratis VPN | VPNGids (4)Atlas VPN Review (2024) – Een nieuwe, gratis VPN | VPNGids (5)Atlas VPN Review (2024) – Een nieuwe, gratis VPN | VPNGids (6)

Aanbieding

Krijg nu 86% korting op een tweejarig abonnement met 6 maanden gratis!

Bezoek Atlas VPN

Snelheid – Hoe snel is Atlas VPN?

Atlas VPN Review (2024) – Een nieuwe, gratis VPN | VPNGids (7)

De snelheid van een VPN is ontzettend belangrijk. Een VPN die je internetverbinding ernstig vertraagt is vervelend om mee te werken. Niemand wil immers wachten op haperende Netflix-series, langzame downloads en lange laadtijden tijdens het browsen. Daarom testen wij alle VPN’s die wij reviewen uitgebreid op hun snelheid. Ook Atlas VPN moest geloven aan onze snelheidstests. Hoewel hij niet tot de snelste VPN’s op de markt behoort, geven we Atlas VPN toch een 8 voor snelheid. Hieronder vind je onze belangrijkste conclusies:

  • Atlas VPN vertraagt onze internetsnelheid nauwelijks tijdens het browsen.
  • De Nederlandse en de Amerikaanse Atlas VPN-servers werken voor ons ongeveer even snel.
  • Browsen en streamen gaat vrij snel met Atlas VPN.

Speedtestresultaten Atlas VPN

We hebben de feitelijke snelheid van onze internetverbinding met verschillende servers van Atlas VPN getest. Deze speedtests zijn uitgevoerd op een computer vanuit ons kantoor in Nijmegen, Nederland. Allereerst hebben we onze internetsnelheid zonder VPN getest, bij wijze van nulmeting. Bij elke speedtest hebben we gebruikgemaakt van het snelle WireGuard-protocol.

VerbindingDownloadsnelheid (Mb/s)Uploadsnelheid (Mb/s)Ping (ms)
Zonder VPN (Nederland)94.1394.394
Nederland (Amsterdam)89.986.2414
Duitsland (Frankfurt)90.3386.9111
Engeland (Londen)89.785.7224
Verenigde Staten oostkust (New York)72.8945.5295
Japan (Tokio)71.1972.79232
Australië (Sydney)36.4987.98271

Bij het verbinden met een Nederlandse server van Atlas VPN is de ping iets toegenomen. Bij dichtbijgelegen servers is de ping erg laag en je zult er tijdens je internetgebruik weinig last van hebben.

Zoals je ziet, behoudt de verbinding zijn snelheid erg goed. Zelfs op de verder weg gelegen servers was de snelheid nog steeds redelijk. We zijn bijvoorbeeld erg te spreken over de snelheid op de Amerikaanse servers.

VPN-snelheden kunnen worden beïnvloed door verschillende factoren zoals jouw locatie en het tijdstip van de dag. Onze resultaten geven slechts een algemeen idee van wat je kunt verwachten, maar het is goed mogelijk dat je variaties ziet wanneer je jouw eigen tests uitvoert.

Snelheid in alledaags gebruik

Om te controleren of Atlas VPN ook daadwerkelijk goed presteert in de praktijk, probeerden wij deze VPN ook zelf uit. We gebruikten Atlas VPN tijdens het browsen, streamen, gamen en downloaden.

Zowel browsen als het gebruiken van verschillende online apps ging erg goed. We hadden nauwelijks last van vertragingen en konden alles doen wat we normaal gesproken ook zouden doen. Ook streamen ging verrassend goed. YouTube-filmpjes speelden onmiddellijk af zonder te hoeven laden.

Het streamen van Netflix ging helaas moeizamer. Het duurde een tijdje voordat we eindelijk een serie konden kijken. Wanneer de aflevering eenmaal was begonnen, hadden we geen laadproblemen meer. We kregen met Atlas VPN echter geen toegang tot de Amerikaanse Netflix.

Het downloaden van torrents was met Atlas VPN geen probleem. Binnen 15 minuten haalden we redelijk grote bestanden binnen.

Ook tijdens het gamen was de snelheid redelijk goed. We konden zonder storende vertragingen op zowel Nederlandse als Amerikaanse servers gamen. Als het gaat om spellen waar je absoluut geen lag bij wilt hebben en waar een snel reactievermogen belangrijk is, kun je echter beter een andere VPN-provider kiezen.

Al met al zijn de resultaten van Atlas VPN tijdens het dagelijks gebruik verrassend goed.

Veiligheid – Hoe veilig is Atlas VPN?

Atlas VPN Review (2024) – Een nieuwe, gratis VPN | VPNGids (8)

Het belangrijkste aspect van iedere VPN is veiligheid. Zonder de juiste encryptie en protocollen is jouw dataverkeer alsnog voor iedereen zichtbaar. Zonder een goed logbeleid kan de provider alles zien wat jij doet. In zulke gevallen heb je geen garantie op anonimiteit en online bescherming. Vandaar dat we in deze sectie focussen op de veiligheid van Atlas VPN. We beoordelen de veiligheid met een 8. Dit zijn onze belangrijkste bevindingen:

  • Atlas VPN werkt met AES-256 bit encryptie en gebruikt twee sterke protocollen: IKEv2 en WireGuard.
  • De provider zegt eenno log’-beleid te hebben, maar verzamelt veel informatie over je apparaat en houdt connectielogs bij.
  • Atlas VPN heeft een kill switch en Safe Swap-functie.
  • Atlas VPN heeft nauwelijks gegevens van je nodig om een account aan te maken, maar maakt wel gebruik van je Google- of App Store-account voor betalingen.

Protocollen

Atlas VPN geeft aan dat het AES-256 bit encryptie gebruikt. Dit biedt bescherming op militair niveau en wordt door veel goede VPN-providers toegepast. Ook gebruikt Atlas VPN ChaCha20 voor symmetrische encryptie en Poly1305 voor het verifiëren van data-integriteit en -authenticiteit.

Atlas VPN biedt op dit moment twee VPN-protocollen om je verbindingstunnel op te zetten:

  • IPsec/IKEv2.
  • WireGuard.

WireGuard is over het algemeen de beste keuze en zal jou de meest optimale snelheid geven. Je kunt het protocol wijzigen onder het tabblad ‘Settings’ > ‘Protocol’. Als je de optie ‘Auto‘ selecteert, dan zal Atlas VPN het meest optimale protocol voor jou kiezen.

Atlas VPN Review (2024) – Een nieuwe, gratis VPN | VPNGids (9)

Naast het gebruik van deze protocollen heeft Atlas VPN ook IP-lekbescherming voor zowel IPv4- als IPv6-verbindingen, DNS-lekbescherming, en WebRTC-lekbescherming.

In mei 2021 heeft AtlasVPN zijn eerste beveiligingsaudit gehad. Deze onthulde twee bedreigingen van gemiddeld niveau die de backend-service van Atlas VPN troffen. De audit liet ook drie bedreigingen van laag niveau zien die de iOS-app troffen. Ondanks de kleine bedreigingen was de audit over het algemeen positief. AtlasVPN was direct transparant over de bedreigingen en beloofde er meteen aan te werken.

In 2022 heeft Atlas een onafhankelijke audit van de Windows-app laten uitvoeren door cyberbeveiligingsdeskundigen van MDSec. Deze audit bracht geen grote problemen aan het licht. De aanbevelingen van de auditor zijn inmiddels geïmplementeerd.

Logbeleid en privacy

Atlas VPN zegt een ‘no log’-beleid te hebben. Dit betekent echter niet dat het helemáál geen informatie over zijn gebruikers bijhoudt. Zo heeft de provider je e-mailadres nodig om een account aan te maken. Als je kiest voor de premium service, moet je bovendien betaalgegevens doorgeven.

Om de app te gebruiken, krijg je een ‘random identifier’ die aan jouw apparaat gekoppeld zit. Dit zou gezien kunnen worden als persoonlijke data. Het geeft jouw apparaat immers een specifiek nummer, waardoor het herkend wordt op de servers. Daarnaast zijn er nog andere soorten informatie die Atlas VPN verzamelt wanneer je de app gebruikt:

  • Informatie over het gebruik van de app. Hieronder vallen veranderingen die je aanbrengt in je instellingen en het moment dat je bepaalde schermen opent in de app. Het legal team van Atlas VPN zegt echter dat de provider alleen crash reports verzamelt. Het blijft dus onduidelijk in hoeverre Atlas VPN connectielogs bijhoudt.
  • Informatie over je apparaat. Denk hierbij aan het soort apparaat dat je gebruikt, het merk, model, besturingssysteem, de taal, tijdzone en geschatte locatie. Dit laatste is tot op de stad nauwkeurig.
  • Het ID van je apparaat. Het is onduidelijk of Atlas VPN hiermee het MAC-adres bedoelt. De dienst gebruikt eveneens zogenaamde ‘advertising IDs’ voor marketingdoeleinden.

Al deze gegevens bewaart Atlas VPN zolang je een account hebt. In de privacyverklaring staat bovendien dat het je gegevens ook kan bewaren zolang nodig is voor “the fulfillment of our obligations (e.g. record-keeping) and for us to be able to establish a claim or defend ourselves from one“.

Atlas VPN houdt zich bovendien aan de wetten die gelden in de Verenigde Staten, wat betekent dat het onderhevig is aan een ‘5 eyes’-land. De provider claimt echter geen data te bewaren om aan overheden of andere officiële instanties door te spelen.

AtlasVPN heeft een Data Breach Monitor uitgebracht die voortdurend nagaat of er een datalek is geweest op de e-mailadressen van de gebruikers.

Kill switch

Atlas VPN heeft een kill switch-optie voor iOs-, macOS-, Android- en Windows-applicaties. De kill switch zorgt voor extra veiligheid. Als je VPN-verbinding plotseling wegvalt, dan zorgt de kill switch ervoor dat je internetverkeer tijdelijk wordt stilgelegd tot de VPN-verbinding hersteld is. Hiermee voorkom je dat je data op straat komt te liggen.

Data Breach Scanner

Atlas VPN premium biedt toegang tot de Data Breach Monitor. Deze functie doet precies wat de naam doet vermoeden. Data breach monitoring volgt alle online inbreuken die jouw persoonlijke gegevens bevatten. Het scant automatisch alle gelekte databases en laat je weten of jouw gegevens zijn gelekt.

SafeBrowse (Tracker Blocker)

Een VPN versleutelt jouw internetverkeer en beschermt jouw online veiligheid en privacy. Helaas beschermt een VPN je niet tegen trackers. Daarom heeft Atlas VPN de functie SafeBrowse (voorheen Tracker Blocker) geïntroduceerd. Het voorkomt dat trackers van derden jouw gedrag op websites volgen, waardoor je nog meer controle krijgt over jouw digitale privacy. Dit zijn de voordelen van de Tracker Blocker:

  • Beschermt je privacy.
  • Blokkeert vervelende reclame pop-ups.
  • Zorgt voor een snellere/betere internetervaring.
  • Vermijdt malware.

Welke gegevens heeft Atlas VPN nodig?

Gegevens die Atlas VPN verzamelt als je de app gebruikt, hebben we hierboven al besproken. Om een account aan te maken moet je de volgende informatie opgeven:

  • Een e-mailadres
  • Betalingsinformatie (creditcard, PayPal of Google Pay).

Atlas accepteert ook cryptocurrency’s als betaling. Dit houdt in dat het ook mogelijk is om anoniemer een VPN te kopen. We raden je aan je VPN te betalen met crypto in plaats van met creditcard of PayPal, omdat VPN-diensten anders toegang hebben tot sommige van je gevoelige gegevens.

Lekt Atlas VPN jouw gegevens?

VPN’s verbergen je IP-adres (en gegevens), waardoor websites en andere diensten je locatie niet kunnen zien. Maar als een VPN niet goed werkt, kan je echte IP en dus je locatie uitlekken. Wanneer we een VPN beoordelen, controleren we of de software last heeft van IP/IPv6-, DNS- of WebRTC-lekken. Deze lekken kunnen jouw privacy in gevaar brengen.

Het goede nieuws is dat Atlas VPN geen last heeft van lekken die je echte locatie kunnen blootleggen. Bij verbinding met een Japanse VPN-server bleek uit elke test dat ons IP-adres werd gecamoufleerd.

Onze IP-adres tool was het eens met deze uitkomst en toonde ons dat onze locatie in Tokio was, ook al bezochten we de website vanuit Nederland.

Atlas VPN Review (2024) – Een nieuwe, gratis VPN | VPNGids (10)

Gebruiksgemak van Atlas VPN

Atlas VPN Review (2024) – Een nieuwe, gratis VPN | VPNGids (11)

Het gebruiksgemak van een VPN speelt een grote rol in onze scorebepaling. Als een aanbieder een verwarrende website heeft of software die niet goed werkt, is dat nu eenmaal geen fijne gebruikservaring. Als er daarentegen goede live chat support is en het werken met de software haast vanzelfsprekend is, doet een VPN zijn werk goed. Daarom kijken we in deze sectie specifiek naar de gebruiksvriendelijkheid van Atlas VPN. We geven deze VPN een 8.5 voor gebruiksgemak. Hieronder lees je onze bevindingen:

  • De website van Atlas VPN ziet er overzichtelijk en prettig uit.
  • Atlas VPN heeft op dit moment software voor Android, macOS, iOS, Windows, Linux, Android TV en Amazon Fire TV.
  • Het installeren van de Atlas VPN-app is simpel en de software werkt erg intuïtief.
  • Atlas VPN is gratis beschikbaar en het premium-abonnement is erg goedkoop.
  • Atlas VPN heeft anonieme betaalmogelijkheden.
  • De klantenservice van Atlas VPN is beschikbaar via e-mail. Premium klanten krijgen toegang tot een 24/7 live chat.

De Atlas VPN website

De officiële website van Atlas VPN is simpel en overzichtelijk. De hoofdpagina vergelijkt Atlas VPN met andere VPN-diensten, zoals CyberGhost, ExpressVPN en Hotspot Shield. Je leert er over de voordelen van een VPN, al is er tot op heden nog geen hele diepgaande informatie te vinden.

Atlas VPN Review (2024) – Een nieuwe, gratis VPN | VPNGids (12)

Atlas VPN gebruikt zijn website vooral om een kort overzicht te geven van de verschillende features van zijn VPN. Ook vind je informatie over het team op de ‘About us’-sectie. Er zijn wat (5-sterren) reviews van gebruikers en andere reviewers te vinden, waarna je meteen de app kunt downloaden. Bovendien is er een handige FAQ-sectie beschikbaar.

Ten slotte heeft Atlas VPN een actieve blog waarop het regelmatig nieuwsartikelen en stappenplannen voor het installeren van de VPN publiceert. Deze kunnen natuurlijk goed van pas komen.

Atlas VPN installeren

Atlas VPN is beschikbaar voor Android, iOS, macOS, Windows, Android TV, Linux en Amazon Fire TV. Wij hebben de software getest op Windows. Het downloaden ging erg gemakkelijk en was binnen de kortste keren gedaan. Het installatieproces voor Windows gaat als volgt:

  1. Ga naar de officiële website van Atlas VPN en klik op ‘Get Atlas VPN‘.

    Atlas VPN Review (2024) – Een nieuwe, gratis VPN | VPNGids (13)

  2. Je krijgt nu meerdere abonnementen te zien. Selecteer een abonnement naar keuze.
  3. Voer je e-mailadres in en selecteer een betaalmethode.

    Atlas VPN Review (2024) – Een nieuwe, gratis VPN | VPNGids (14)

  4. Je ontvangt een bevestiging per e-mail waarmee je jouw account kunt activeren.
  5. Open het gedownloade installatiebestand en wacht af tot de app is geïnstalleerd.

    Atlas VPN Review (2024) – Een nieuwe, gratis VPN | VPNGids (15)

  6. Log in met je account, voer je e-mailadres in en je ontvangt een bevestiging in de mail. Na bevestiging kun je inloggen.

    Atlas VPN Review (2024) – Een nieuwe, gratis VPN | VPNGids (16)

  7. Open de app.

Wil je de VPN liever op je smartphone? Download de app dan via de Play Store of App store.

Wil je de gratis VPN van Atlas downloaden? Dan moet je even goed zoeken. Deze staat namelijk een beetje verborgen op de website. Op de homepage zie je alleen de optie ‘get Atlas VPN’ die uitkomt bij de verschillende betaalde abonnementen. Wanneer je bovenin klikt op ‘VPN apps‘ zie je de verschillende besturingssystemen waarop je de VPN kunt downloaden.

Atlas VPN Review (2024) – Een nieuwe, gratis VPN | VPNGids (17)

Op deze download-pagina krijg je wel de keuze tussen ‘Get Premium’ en ‘Download free’.

Atlas VPN Review (2024) – Een nieuwe, gratis VPN | VPNGids (18)

Download Atlas VPN hier gratis door op de knop ‘Download free’ te klikken. Voer daarna het installatiebestand uit. Je hoeft niet eens een account aan te maken.

Als je wilt updaten naar Premium, kan dat gemakkelijk via de app. Klik op de knop ‘Go Premium‘ en doorloop de stappen, waarbij je je betaalmethode opgeeft en je e-mailadres deelt met het bedrijf.

Uitstraling en gebruiksvriendelijkheid Atlas VPN software

De app van Atlas VPN is erg overzichtelijk en gemakkelijk te navigeren. Het eerste scherm dat opkomt als je de app opent, bevat een plaatje en een grote startknop. Als je hierop klikt, word je meteen verbonden met de dichtstbijzijnde server. In ons geval was dit een Nederlandse server in Amsterdam.

Atlas VPN Review (2024) – Een nieuwe, gratis VPN | VPNGids (19)

Atlas VPN stelt verschillende opties ter beschikking. Je kunt een serverlocatie uitkiezen door te swipen in de lijst met servers die in beeld staat. Verder staan er links naast je scherm verschillende tabjes.

Onder het tabblad ‘Assistant‘ vind je de functie SafeBrowse (Tracker Blocker) en Breach Scanner. Je kunt hier dus precies zien of je e-mailadres is gelekt bij een data breach, als dit adres bekend is bij Atlas VPN. Ook zie je hier welke trackers er momenteel actief zijn op je device en kun je deze blokkeren. Je kunt ‘Protect my devices‘ gebruiken om al jouw apparaten te beschermen met één account.

Atlas VPN Review (2024) – Een nieuwe, gratis VPN | VPNGids (20)

Onder het tabblad ‘Settings‘ kun je verschillende instellingen aanpassen. Zo kun je onder andere de kill switch inschakelen (onder het tabje ‘Security’). Onder ‘Connectivity’ vind je sinds kort ook de opties ‘Quick Connect‘ en ‘Auto-Connect‘.

Atlas VPN Review (2024) – Een nieuwe, gratis VPN | VPNGids (21)

Onder het tabblad ‘Settings’ kun je ook het protocol en de taal aanpassen. De app is helaas nog niet in het Nederlands beschikbaar.

Onder ‘Support‘ vind je informatie over het privacybeleid, de servicevoorwaarden en informatie over de app op Android en iOS. Wanneer je op ‘Help Center‘ klikt, kom je op de FAQ van de website terecht.

Atlas VPN Review (2024) – Een nieuwe, gratis VPN | VPNGids (22)

Prijzen en betaalmogelijkheden

Atlas VPN heeft zowel een gratis als een premium-versie van zijn service. Voor de gratis versie van de app hoef je geen betalingsgegevens door te geven. De dienst is en blijft gratis. De gratis versie biedt beperkte data tot 5 GB, evenals toegang tot drie serverlocaties.

Premium geeft je toegang tot 42 landen. De premium-versie heeft bovendien onbeperkte gelijktijdige verbindingen, snellere servers en gespecialiseerde servers voor streaming.

De premium-versie van de app heeft drie verschillende abonnementen:

AbonnementenAtlas VPN Review (2024) – Een nieuwe, gratis VPN | VPNGids (23)

  • Atlas VPN1 maand €11.22mndBekijk aanbieding
  • Atlas VPN1 jaar €3.07mndBekijk aanbieding
  • Atlas VPN2 jaar + 6 maanden €1.54mndBekijk aanbieding

Wanneer je een abonnement voor langere tijd afsluit, ben je voordeliger uit. Bij een tweejarig abonnement krijg je bovendien drie maanden gratis.

Atlas VPN biedt een 30-dagen niet-goed-geld-terug-garantie. Je kunt Atlas VPN bovendien op een onbeperkte hoeveelheid apparaten gebruiken.

Als je Atlas VPN Premium neemt, heb je verschillende betaalopties:

  • Creditcard (VISA, Mastercard, American Express, Discover, JCB)
  • PayPal
  • Google Pay
  • Cryptocurrency’s zoals Bitcoin, Ripple en Monero.

Klantenservice

Je kunt de FAQ-pagina raadplegen door via de website naar ‘Help’ te gaan of door via de app naar ‘Support’ te gaan en vervolgens ‘Help center’ te selecteren.

Kun je het antwoord op je vraag niet vinden via de FAQ-pagina? Dan kun je de klantenservice een e-mail sturen. De klantenservice van Atlas VPN is bereikbaar via het e-mailadres [emailprotected]. Dit e-mailadres vind je onderaan de website. Hierbij krijg je echter niet direct antwoord. Wij wachtten uren op een reactie via e-mail en kregen pas een dag later een reactie.

Wel biedt Atlas VPN voor zijn premium abonnees een 24/7 live chat aan. Zo kun je op de website dus wel snel reactie krijgen op je vraag.

Servernetwerk Atlas VPN

Atlas VPN Review (2024) – Een nieuwe, gratis VPN | VPNGids (24)

Atlas VPN heeft geen duizenden servers, zoals wel het geval is bij bijvoorbeeld NordVPN en CyberGhost. Toch wil je als VPN-gebruiker genoeg keuze hebben. Een server die dicht bij je in de buurt staat, is bijvoorbeeld veel beter als je de topsnelheid van je internetverbinding zoveel mogelijk in stand wilt houden. Ook zijn servers in specifieke landen belangrijk als je online content wilt unblocken.

In deze sectie nemen we een kijkje bij de verschillende servers en serverlocaties die Atlas VPN aanbiedt. Dit zijn onze belangrijkste conclusies over het servernetwerk van Atlas VPN:

  • Atlas VPN heeft serverlocaties in 42 landen, waaronder Nederland waar sinds kort een 10Gbps-netwerk beschikbaar is. In totaal heeft de dienst 1000+ servers.
  • Bij het premium abonnement krijg je toegang tot servers die zijn geoptimaliseerd voor streaming.
  • Atlas VPN biedt geen dedicated IP-adressen aan.

We geven AtlasVPN daarom een 7,5 voor het servernetwerk.

Aantal servers en locaties

Atlas VPN heeft 1000+ servers in 42 landen. Hier zitten bij de premium versie ook servers tussen die geoptimaliseerd zijn voor online streaming. Ook zijn er drie locaties die SafeSwap aanbieden. Hierover vertellen we later meer.

De gratis versie van Atlas VPN geeft toegang tot drie verschillende locaties:

  • Nederland
  • Verenigde Staten (Los Angeles)
  • Verenigde Staten (New York)

Helaas maken veel mensen gebruik van deze gratis servers. Je internetverbinding wordt hierdoor erg traag.

Een overzicht van alle serverlocaties van Atlas VPN vind je hieronder:

WerelddeelLand
Azië en OceaniëAustralië, Hongkong, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Singapore, Taiwan, Thailand, Verenigde Arabische Emiraten
EuropaAlbanië, België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland
Noord-AmerikaCanada, Mexico, Verenigde Staten
Zuid-AmerikaArgentinië, Brazilië, Chili

Elk land waar Atlas VPN servers heeft staan heeft één serverlocatie, behalve de Verenigde Staten die er zeven telt, en het Verenigd Koninkrijk met drie servers.

Dedicated IP-adres

Atlas VPN biedt op dit moment geen dedicated IP-adressen aan. Wellicht dat hier in de toekomst, met de verdere ontwikkeling en uitbreiding van de software, verandering in komt. Lees ons uitgebreide artikel over dedicated IP’s voor meer informatie.

SafeSwap

AtlasVPN heeft nieuwe servers genaamd SafeSwap toegevoegd. Deze servers roteren het IP-adres van de gebruiker continu en zorgen op die manier voor extra privacy en beveiliging.

Op drie serverlocaties, namelijk Amsterdam, Singapore en Los Angeles, werkt dit principe van roterende IP-adressen. In plaats van een statisch IP-adres dat je deelt met anderen, krijg je meerdere IP-adressen toegewezen. Atlas VPN claimt dat deze constant wisselen tijdens je sessie, zonder dat je hier iets van merkt in je snelheid. Deze SafeSwap-servers zijn alleen beschikbaar voor mensen met een premium abbonement.

Atlas VPN en streaming

Veel mensen gebruiken een VPN om bijvoorbeeld het Netflix-aanbod van een ander land te kunnen bekijken. Wij hebben getest of dit met Atlas VPN mogelijk is. Wij waren niet in staat om met de gratis versie van Atlas VPN het Netflix-aanbod van specifieke landen te bekijken. Wel konden we alle originele Netflix-producties zien. Als we echter een serie of film wilden kijken die enkel op sommige locaties beschikbaar was, kregen we een pop-up te zien die ons vertelde dat we een proxy gebruikten en daarom geen toegang kregen. De gratis versie van deze VPN is dus niet geschikt om Netflix mee te unblocken.

Atlas VPN Premium is ook niet in staat om de Amerikaanse Netflix te unblocken. Met de betaalde versie van deze VPN konden we met geen enkele Amerikaanse server genieten van het uitgebreide aanbod van de Amerikaanse Netflix.

Atlas VPN werkt wel met andere streamingdiensten, zoals Prime, Disney Plus, HULU, HBO Max, Peaco*ck en de BBC iPlayer.

Atlas VPN en torrents

Atlas VPN staat P2P-verkeer toe en zorgt ervoor dat je anoniem kunt torrenten terwijl je de servers van Atlas VPN gebruikt. Bovendien is de downloadsnelheid behoorlijk. De VPN-verbinding zal je downloads dus niet te veel vertragen. Atlas VPN benadrukt wel dat het gebruik van P2P op een verantwoorde manier moet gebeuren. Oftewel, je moet rekening houden met copyright-wetten.

Conclusies – Onze ervaring met Atlas VPN

Atlas VPN is voor velen erg aantrekkelijk, omdat het een gratis service heeft. Daarnaast krijg je toegang tot meer servers met het premium-abonnement. De software is gemakkelijk te installeren en erg gebruiksvriendelijk. Met een simpele klik ben je al beschermd. Naast de prijs is het ook erg prettig dat de service vrij snel in dagelijks gebruik is.

Het grootste nadeel van Atlas VPN is het logbeleid. De provider zegt geen logs over je bij te houden, maar geeft tegelijkertijd aan apparaatgegevens en communicatielogs op te slaan. Deze VPN is dus geen goede keuze als je wilt gaan voor volledige privacy. Bovendien heeft Atlas VPN een relatief klein servernetwerk.

Atlas VPN: veelgestelde vragen

Voor een snel antwoord op je vraag kun je terecht bij onze FAQ. Mochten we je vraag nog niet beantwoord hebben, stel hem dan in de reacties.

Is Atlas VPN veilig?

Atlas VPN gebruikt twee veilige VPN-protocollen en een sterke versleuteling. De provider houdt echter wel connectielogs bij.

De dienst is dus veilig, maar niet 100% privé. Voor de meest veilige VPN’s kun je onze beste ‘no log’-VPN’s eens bekijken.

Werkt Atlas VPN met (de Amerikaanse) Netflix?

Wij kregen met Atlas VPN helaas geen toegang tot de Amerikaanse Netflix. Wel konden we films streamen die in Nederland werden aangeboden.

Voor de beste Netflix-ervaring, kun je beter een VPN gebruiken die optimaal werkt met Netflix.

Kan ik met Atlas VPN anoniem torrents downloaden?

Atlas VPN ondersteunt P2P-torrenting. Je kunt dus anoniem torrents downloaden met deze VPN.

In onze uitgebreide Atlas VPN-review lees je wat deze VPN nog meer te bieden heeft.

Is Atlas VPN gratis?

Atlas VPN heeft een gratis abonnement. Hiermee krijg je echter geen toegang tot alle servers. Ook legt de provider je een datalimiet op.

Ben je op zoek naar een goede gratis VPN? Neem dan een kijkje bij onze beste gratis VPN-aanbieders.

Hoe duur is Atlas VPN?

Atlas VPN biedt verschillende abonnementen aan:

  • Gratis Atlas VPN: 0 euro
  • Premium voor één maand
  • Premium voor één jaar
  • Premium voor twee jaar (+ 6 maanden gratis): € 1.54 per maand.

Lees in onze Atlas VPN-review of de provider deze prijs waard is.

Persoonlijke meningen experts VPNGids.nl

“VPN met gratis service die steeds meer mogelijkheden biedt.”

8.0

Aanbieding


Krijg nu 86% korting op een tweejarig abonnement met 6 maanden gratis!

Bezoek Atlas VPN

Vanaf €1.54 per maand

Atlas VPN Review (2024) – Een nieuwe, gratis VPN | VPNGids (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 6062

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.