Hoka Skyward X review: Mijn ervaringen met deze nieuwe super trainer - Early Runner (2024)

Hoka Skyward X review: Mijn ervaringen met deze nieuwe super trainer - Early Runner (1)

Hoka Skyward X review: Mijn ervaringen met deze nieuwe super trainer - Early Runner (2)

Puck

Gepubliceerd op:

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in onsadvertentiebeleid.

In samenwerking met Hoka mocht ik de Hoka Skyward X hardloopschoenen testen om er een uitgebreide review over te kunnen schrijven. Dit is de eerste super trainer met carbon plaat van Hoka. Deze super trainers zijn de laatste tijd steeds populairder aan het worden. Ik heb de schoen tijdens verschillende trainingen gedragen én tijdens een 5 km wedstrijd. In deze blog lees je alles over mijn ervaringen.

Inhoudsopgave

Mijn eerste hardloopschoenen met carbon plaat voor op de weg

De Hoka Skyward X hardloopschoenen zijn de eerste hardloopschoenen met carbon plaat voor op de weg die ik heb getest. Al eerder heb ik de The North Face Summit Vectiv Pro trailrunning schoenen voor lange afstanden getest met carbon plaat. Wat mij vooral opviel vergeleken met andere hardloopschoenen was dat deze schoenen een “bouncy” loopervaring boden. Ook was de zool vrij dik waardoor je minder “grondcontact” had.

Eerste indruk van de Hoka Skyward X

Bij het aandoen van de Hoka Skyward X merkte ik al meteen dat deze schoen qua maat en pasvorm helemaal perfect zit. Soms moet ik bij schoenen van andere merken nog wel eens wennen aan de pasvorm. Bij de Hoka hardloopschoenen zitten ze vaak alsof ik ze al vaker heb gedragen, zo comfortabel. Je voelt meteen de flinke stapelhoogte van de schoen. De stapelhoogte is de dikte van het schuim in de tussenzool.

Maat: Bij Hoka kies ik altijd een maat groter dan mijn normale schoenmaat. Dat heb ik nu ook gedaan en deze maat zat weer perfect! Normaal draag ik maat 38 en de 38 2/3 zit perfect.

Hoka Skyward X review: Mijn ervaringen met deze nieuwe super trainer - Early Runner (6)

5 km wedstrijd

De eerste keer dat ik op deze schoenen heb gelopen is tijdens een 5 km wedstrijd van het Zorg en Zekerheid Circuit. Het idee was om er een rustig trainingsrondje van te maken dus al kletsend vertrokken we. Het voelde op de Skyward X alsof ik bij iedere landing weer omhoog gelanceerd werd wat ervoor zorgde dat ik toch sneller ging lopen. Uiteindelijk was ik verbaasd over het gemiddelde tempo, het kostte me namelijk voor mijn gevoel geen extra moeite.

Intervaltraining

Ik was erg benieuwd hoe ik de intervaltraining zou ervaren op deze hardloopschoenen. Tijdens een piramideloopje (200-200-400-600-400-200-200) besloot ik de proef op de som te nemen. Het versnellen van het rustig dribbelen naar het lopen van het snellere tempo van de interval vond ik wat lastiger. De schoen voelde wat zwaarder aan waardoor het minder soepel leek te gaan. Eenmaal op snelheid liep ik wel erg lekker!

Hoka Skyward X review: Mijn ervaringen met deze nieuwe super trainer - Early Runner (7)

Rustige duurloop

Tussendoor heb ik ook meerdere duurlopen gedaan op de Hoka Skyward X. Dit ging echt super! Ook als ik even iets langer op een hoger tempo wilde lopen liep dat heel fijn op deze hardloopschoenen. In mijn voorbereidingen op de Kustmarathon Zeeland op 5 oktober 2024 zal ik deze schoenen dan ook vaak gaan dragen tijdens mijn langere duurlopen! De combinatie tussen demping en het bouncy gevoel bij de afzet zorgt voor een fijne loopervaring. Ik was wel geneigd om iets te hard te lopen dus ik moest echt mijn hartslag in de gaten houden. Normaal gesproken heb ik dit niet dus het zou zomaar aan de schoenen kunnen liggen ;).

Hoka Skyward X review: Mijn ervaringen met deze nieuwe super trainer - Early Runner (8)
Hoka Skyward X review: Mijn ervaringen met deze nieuwe super trainer - Early Runner (9)

Mijn mening

Ik vind de Hoka Skyward X een comfortabele schoen om op te lopen door de demping. Na een aantal loopjes op deze schoenen merkte ik dat hij iets zachter aanvoelde, waar hij in het begin wat harder en steviger aanvoelde. Eigenlijk vond ik de schoen na een paar trainingen zelfs nog lekkerder zitten. Wat ik nog meer ervaarde tijdens het lopen was het bouncy gevoel na de landing. Je hebt het gevoel alsof je op een trampoline loopt. De zool is vrij dik waardoor je minder/geen grondcontact/grondgevoel hebt met deze schoen. Ik vond dat zelf niet storend maar ik moest er wel even aan wennen. De schoenen bieden wel stabiliteit, ook tijdens het nemen van de bochten. Wat ik zelf iets minder vind is dat deze schoenen iets aan de zware kant zijn. Dit is niet persé erg maar maakt hem misschien wel iets minder geschikt voor het lopen van snelle tempo’s.

Hoka Skyward X review: Mijn ervaringen met deze nieuwe super trainer - Early Runner (10)
Hoka Skyward X review: Mijn ervaringen met deze nieuwe super trainer - Early Runner (11)

Wanneer draag ik de Hoka Skyward X?

Ik heb de Hoka Skyward X nu gedragen tijdens verschillende soorten trainingen en zelfs tijdens een wedstrijd. Voor een wedstrijd of een intervaltraining met kortere blokjes vind ik de schoen eigenlijk net iets te zwaar. Ik geef dan de voorkeur aan een lichtere schoen met meer grondcontact zoals de Brooks Hyperion of de Hoka Mach 6. Tijdens rustigere loopjes of het lopen van langere afstanden op een wat hoger tempo kies ik wel voor de Hoka Skyward X. Dit omdat hij de beste combinatie biedt tussen comfort en demping, een bouncy gevoel en energieteruggave.

Hoka Skyward X review: Mijn ervaringen met deze nieuwe super trainer - Early Runner (12)

Hoka schoenen voor verschillende wedstrijden/trainingen

De Hoka Clifton 9 blijft mijn favoriete allround hardloopschoen die voor mij geschikt is voor verschillende soorten trainingen en zelfs wedstrijden. Deze schoen draag ik graag tijdens hersteltrainingen, lange duurlopen en tijdens het lopen van de marathon. Ik kan ook niet wachten tot de Hoka Clifton 10 op de markt wordt gebracht! Nieuwsgierig ben ik naar de nieuwste Hoka aanwinst, de Hoka Skyflow. Deze schoen wordt aangekondigd als een combinatie tussen de Hoka Bondi en de Hoka Clifton. Een comfortabele schoen met veel demping dus die zeer geschikt gaat zijn voor het lopen van langere afstanden. Voor het lopen van intervaltrainingen en wedstrijden van 5 of 10 km kies ik voor de Hoka Mach 6. Tijdens het lopen van duurlopen en duurlopen op een wat hoger tempo kies ik voor de Hoka Skyward X.

>> Binnenkort vind je op Early Runner een blog over het rouleren van verschillende schoenen tijdens verschillende trainingen en wedstrijden

Hoka Skyward X review: Mijn ervaringen met deze nieuwe super trainer - Early Runner (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5768

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.