Test: Hoka Skyward X – Liefde op eerste stap. (2024)

Super-trainers. Misschien heb je van het fenomeen gehoord, misschien ook niet. Het is een categorie hardloopschoenen die gebruikmaakt van sommige van de premiumtechnologieën van de merken, meestal met een focus op luxe schuimmaterialen en koolstofplaten. Je ziet dit type schoen over bijna alle merken, voorbeelden zouden zijn; adidas Prime X Strung 2, New Balance Supercomp Trainer v2, Asics Superblast en Saucony Kinvara Pro.

Wat deze categorie hardloopschoenen enorm interessant maakt, is hun grote veelzijdigheid. Sommige super-trainers neigen meer naar snelheid, terwijl anderen meer comfort bieden. Hoka Skyward X schreeuwt comfort van begin tot eind. Lees verder in het artikel waar ik de schoen uit elkaar zal halen en dieper ingaan op de technologieën van deze fantastische super-trainer.

Voordat we dat doen, hier enkele scherpe feiten over de Hoka Skyward X:

Feiten:

Type: Volume trainer, neutraal
Hieldrop: 5mm
Stack-hoogte: Heren 48mm in de voorvoet, 33mm in de hiel Dames: 46mm in de voorvoet, 41mm in de hiel.
Middenzool materiaal: Twee-lagen PEBA
Koolstof: Vleugelvormige koolstofplaat.
Gewicht: 314g in US 9.5

Hoka Skyward X - Een zachte welkom

Je kunt wennen aan het woord comfort in dit artikel, en dat is ook zeker het geval in het bovenwerk. Hier vind je een flat-knit bovenwerk, met Hoka's Zonal Engineering technologie. Mijn eerste indruk toen ik mijn voet in de Skyward X stak, was dat deze schoen veel harten zal winnen. Er waren absoluut geen problemen met het maken van een veilige lock-down over mijn voet. Over het algemeen heeft de Skyward X dezelfde hoeveelheid goed comfort in het bovenwerk, zoals de meest specifieke recovery-day hardloopschoenen, hier zou je kunnen noemen Fresh Foam More, Asics Nimbus 26, Puma Magnify, schoenen in die categorie. De tong is dik, zacht en knuffelig, zonder lastig te zijn. De hielkap zit op een nette plek tussen stijf en flexibel, misschien een beetje meer naar het stijve.

Hoka Skyward X - Dubbel schuim, dubbel zo leuk?

De tussenzool is gloeiend heet. Niet in de zin dat je de schoen alleen in min-temperaturen en op blote voeten kunt dragen. Het is zeer actueel en volgt veel van de populaire trends van tegenwoordig. In de volgende regels nodig ik je uit op een reis door de tussenzool, dus wees voorbereid op wat er kan gebeurenvan alles wat.

Volle 48mm schuim in de hiel en 43 in de voorvoet, kauw daar maar op. Met wat snelle hoofdrekenen geeft dit een hieldrop van 5mm. Terug naar het comfort, in de tussenzool komt dit in de vorm van een dubbel-laags tussenzool bestaande uit PEBA bovenop, en super-critical EVA onderaan. Daartussen, een carbon plaat, in een zogenaamde H-frame vorm - stel je voor je stapt in het midden van de H, en dat deel duwt je weer omhoog, terwijl het resterende deel helpt met stabiliteit. Het is niet zonder reden dat Hoka twee verschillende soorten schuimmateriaal gebruikt, PEBA is enorm populair, vooral in de heel snelle race-day schoenen, en het is een super fijn materiaal om als eerste te voelen wanneer je loopt. Super-critical EVA is een iets steviger materiaal met meer structuur, wat het ideaal maakt om deze MetaRocker™ te vormen die je vindt in de tussenzool.

Hoka Skyward X - Een echte cruiser

Nu we de technologische aspecten van de schoen begrijpen, laten we eens kijken welk gevoel de Hoka Skyward X ons geeft. 48mm schuim in de hiel maakt zeker indruk, het is veel, erg veel. Met de Skyward X krijg je een ontspannen loop, de tussenzool is erg zacht, maar perfect afgestemd zodat je deze glijdende rol krijgt, dankzij de MetaRocker die Hoka uitmuntend weet te creëren in hun schoenen. Skyward X is gemaakt voor lange dagen in loopschoenen, of herhaalde tochten dag na dag. Mijn ervaring met Skyward X is dat het een schoen is die het beste presteert bij lagere snelheid. Het is niet zomaar een veld waarin het goed doet, het is een categorie loopschoenen die ik denk dat het domineert. Het is dus geen speedster, maar als je kijkt naar een max-cushioned daily trainer, met een super gladde uitvoering in voetafwikkeling, dan zou Skyward X een erg interessante optie kunnen zijn.

Test: Hoka Skyward X – Liefde op eerste stap. (3)

Hoka Skyward X - De conclusie

Hoka Skyward X is een volledig geweldige afstandstrainer, en men zou zichzelf de vraag kunnen stellen "kan het echt comfortabeler dan dit". Alleen de tijd zal het leren, maar volgens mijn overtuiging is de Hoka Skyward X een van de meest comfortabele loopschoenen op de markt anno 2024.

Als we kijken naar heel Europa, en kijken naar inschrijvingen voor grote loopwedstrijden, dan zijn de trends dat veel lopen zeer snel uitverkocht zijn, er zijn meer lopers bijgekomen, en meer die lange afstanden willen lopen. Ik ben overtuigd dat Skyward X het leven makkelijker zou kunnen maken,voor zo veel van de hardlopers. Uiteindelijk positioneert Skyward X zich als een van de comfortabele 'super-trainers', een echte cruiser, maar geen snelheidsduivel zoals sommige andere super-trainers meer neigen.

Niet gevonden wat je zocht?

Bekijk het volledige aanbod van hardloopschoenen hier:

HARDLOOPSCHOENEN

Test: Hoka Skyward X – Liefde op eerste stap. (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated:

Views: 5772

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.